Produkty

Jaki olej wybrać olej rzepakowy czy oliwę?

Jaki olej wybrać olej rzepakowy czy oliwę?
Co Polacy wiedzą o kwasach omega-3? Jak wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku jedynie 12 proc. Polaków, komponując posiłek, zwraca uwagę

Co Polacy wiedzą o kwasach omega-3?

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku jedynie 12 proc. Polaków, komponując posiłek, zwraca uwagę na kwasy omega-3, choć ponad 80 proc. ankietowych ma świadomość ich zalet. W dodatku Polacy nie do końca wiedzą, jakie oleje zawierają najwięcej cennych omega-3. Badanie pokazuje bowiem, że co czwarty z nas uważa oliwę z oliwek za cenne źródło omega-3. Tendencje, jakie pokazuje badanie, znajdują odzwierciedlenie w kondycji serca Polaków. Około 1 mln osób zmaga się z jego niewydolnością i aż połowa z nich umiera w ciągu 5 lat od rozpoznania choroby! Tymczasem kwasy omega-3 to nasz sprzymierzeniec w trosce o serce. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także korzystnie oddziaływają na serce i układ krążenia.

Polacy zapominają o kwasach omega-3
Rocznie z powodu niewydolności serca umiera w Polsce ok. 60 tyś osób. Przyczyn tego zjawiska jest wiele, m.in. należy do nich styl życia i niewłaściwa dieta. Chcąc skutecznie przeciwdziałać chorobom serca, warto odpowiedzieć na pytanie czy w naszym menu znajdują się produkty bogate w kwasy omega-3. Są one niezwykle istotne z punktu widzenia profilaktyki schorzeń układu krwionośnego ? pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a także hamują rozwój miażdżycy. Jak pokazuje badanie GFK Polonia Polacy nie dbają, aby ich dieta była bogata w kwasy omega-3. Tymczasem ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować sam kwasów omega-3, musimy dostarczać je z ?zewnątrz?. Cennym ich źródłem są ryby i ta wiedza jest znana Polakom, gdyż 71% badanych wskazało taką odpowiedź. Niestety spożycie ryb jest w Polsce wciąż zbyt małe. W związku z tym, idealnym rozwiązaniem jest stosowanie na co dzień oleju rzepakowego, który jest bogatym źródłem kwasów omega – 3.

Olej rzepakowy czy oliwa?
Nasz rodzimy olej rzepakowy jest cennym źródłem kwasów omega-3, bo zawiera ich aż 10%, jednak tylko 12 proc. ankietowanych kojarzy olej rzepakowy z drogocennymi kwasami omega-3. Co więcej zawartość kwasów omega-3 w oleju rzepakowym jest 10 razy wyższa niż w oliwie z oliwek! Niestety świadomość Polaków jest zupełnie inna, gdyż dwukrotnie więcej respondentów wskazuje oliwę z oliwek jako źródło kwasów omega-3 w porównaniu z olejem rzepakowym. Jedynie 8 proc. Polaków wskazuje prawidłowo, że to rodzimy olej rzepakowy zawiera ich najwięcej spośród popularnych olejów roślinnych. W dodatku blisko co czwarty respondent nie potrafi wskazać tłuszczu, który odznacza się największą ilością omega-3.

A to już wiesz?  Torba do wózka czyli bałość o szczegóły, najdoskonalsza klasa zrobienia oraz wielka funkcjonalność oraz ciężkie, wzornictwo i pomysł

Niedoceniany olej rzepakowy
Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w idealnej proporcji 1:2 olej rzepakowy jest zalecany przez specjalistów. Dotyczy to zwłaszcza osób, w których diecie brakuje ryb. Powinien być on spożywany także przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Warto przy tym pamiętać, że olej rzepakowy znajduje w kuchni szerokie zastosowanie; można go stosować do zup czy sałatek, świetnie sprawdza się również podczas smażenia. Odznacza się bowiem wysoką odpornością na temperaturę w porównaniu z innymi popularnymi olejami. Olej rzepakowy to dodatkowo nasz sprzymierzeńca w walce o mocne serce.

W odpowiedniej profilaktyce chorób serca należy wybierać te tłuszcze, które są dla nas korzystne z punktu widzenia profilaktyki cholesterolowej. Takim tłuszczem jest olej rzepakowy, który zawiera właściwe proporcje kwasów omega?6/omega?3. To właśnie kwasy tłuszczowe z grupy omega?3 odgrywają w kardiologii szczególnie ważną rolę prewencyjną i leczniczą. Występujące w oleju rzepakowym kwasy tłuszczowe i pełnią istotną funkcję w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka powstawania miażdżycy ? uważa prof. nadzw. dr hab. n. med. Artur Mamcarz ? kardiolog.

infografika 1-001-2014-02-05 _ 15_41_53-150

infografika 2-002-2014-02-05 _ 15_42_02-150

infografika 3-003-2014-02-05 _ 15_42_05-150

infografika 4-004-2014-02-05 _ 15_42_08-150

Więcej informacji:
Biuro prasowe programu ?Pokochaj olej rzepakowy?

————————————————————————————————————————————–
?Pokochaj olej rzepakowy? to kampania edukacyjna, której celem jest promowanie wartości zdrowotnych i odżywczych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Organizatorem programu jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, przy wsparciu Komisji Europejskiej oraz Agencji Rynku Rolnego. Kampania rozpoczęła się w 2011 r. i potrwa do 2014 r.

Więcej informacji na: www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz www.facebook.com/olejrzepakowy.

Badanie zostało przeprowadzone przez Instytut Badań GFK Polonia w 2013 roku dla programu ?Pokochaj olej rzepakowy?. Celem badania było poznanie opinii Polaków na temat spożywanych tłuszczów, w szczególności oleju rzepakowego oraz sprawdzenie wiedzy na temat kwasów omega-3. Badanie zostało zrealizowane na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie populacji liczącej 1000 osób metodą CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing).

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x